Delfzijl naar Makkum - Reisverslag uit Makkum, Nederland van Lies - WaarBenJij.nu Delfzijl naar Makkum - Reisverslag uit Makkum, Nederland van Lies - WaarBenJij.nu

Delfzijl naar Makkum

Door: Lies

Blijf op de hoogte en volg Lies

22 September 2015 | Nederland, Makkum

1 september: Vanaf Delfzijl hebben we de staande mast route gevolgd tot aan Lemmer. De eerste stop was in Groningen, daar zijn we een dag blijven liggen, is altijd leuk daar. Daarna Dokkum, weer bij een zus op bezoek geweest, dan Grou, hier zijn we gestopt omdat het zo verschrikkelijk hard regende en dat de hele dag al. We waren er helemaal klaar mee en we hadden immers nog steeds geen haast. Van Grou naar Lemmer. Weer flinke stortbuien gehad. In Lemmer werd het weer wat beter.
We zijn er een dag blijven liggen. De ouders van Lodewijk kwamen ons ophalen om met de auto naar Amsterdam te rijden. Ties en Taeke waren jarig geweest en dat werd vandaag gevierd. Voor ons een buitenkansje, hier hadden we niet meer op gerekend. Het was heerlijk om iedereen weer te zien.

Op 7 september van Lemmer naar Volendam gezeild (eindelijk zeilen) en de dag erna afgemeerd in Amsterdam, dichtbij Lianne en Lodewijk. We zijn er een week blijven liggen. Kaatje heeft al die tijd bij ons op de boot geslapen en overdag hebben we ook veel tijd doorgebracht met de jongetjes.
Deze week was het ook prachtig weer, echt nog een cadeautje zo op het laatst van onze reis.

14 september naar Enkhuizen gevaren en van daaruit naar Harlingen. Heel gek om Makkum voorbij te varen maar we hadden met Lianne en Lodewijk nog een weekend afgesproken op Vlieland, zij hadden daar een huisje gehuurd en wij hebben natuurlijk ons eigen boot(huisje) bij ons. Het was overigens een schitterende zeildag, wel bij aanvang vervelende grote IJsselmeer golven maar in de beschutting van de wal na Stavoren zwakten deze weer af.
De volgende dag van Harlingen naar Vlieland gevaren. Qua varen viel dit echt tegen. Veel golfslag door wind tegen stroom, tegenwind. We hebben wel het grootzeil gezet, maar de fok erbij was al helemaal geen succes. We waren blij dat we er waren.

De dag erna kwamen Lianne en Lodewijk met de drie kindjes. Kaatje sliep weer bij ons, ze zei ook steeds: ik woon op de boot. We hebben allemaal fietsen gehuurd en hebben heerlijke dagen gehad, met best wat mooi weer. Met de kinderen op het strand gespeeld, gewandeld, gewinkeld en gefietst. Een hele mooie afsluiting van onze reis. Op 22 september zijn we naar Makkum gevaren en 23 september komt Sander ons met de auto ophalen om weer huiswaarts te gaan. We hebben onze zeilreis naar de Noord afgesloten met een heerlijk etentje in Makkum.

Een nawoord.

Een reis van vijf maanden, lang zijn we, vooral André, met de voorbereidingen bezig geweest. Heel lang lagen de plannen er al en we hadden er zin in. Maar toen het dichtbij 1 mei was bedacht ik wel dat vijf maanden weg wel een hele tijd was. Oei, afscheid nemen was wel pittig hoor, de tweeling nog zo klein, ze veranderen zo snel, Kaatje die de Rondo zo mooi vindt en ook wel mee wil. We kunnen gewoon niet uitleggen dat we lang weggaan.
Dan onze drie kids, die we lang niet zien en zo kan ik wel door gaan. Echter wat wij gingen doen was toch ook wel uniek. De knop moest omgedraaid en we begonnen aan onze reis. Iedereen heeft het kunnen lezen, we wilden in een paar dagen oversteken van Makkum naar Tananger, we deden er echter bijna vier weken over. Bob is meegevaren tot Thyboron.
We hoopten op een mooie zomer, maar helaas, in Noorwegen bleef het de gehele zomer veel te koud. We hebben de elektrische kachel veelvuldig gebruikt. Maar ik wil het nog één keer zeggen: wat is Noorwegen mooi. Wat hebben we veel gezien, wat zijn de Noren vriendelijke mensen. We hebben de Lofoten dan wel niet bereikt, dit was ook een beetje een doel maar niet een must. Wel hebben we prachtige eilandjes bezocht en in mooie fjorden gezeild.
Noorwegen is een duur land, de Noren zelf zeggen het ook al. Maar met een beetje goed rondkijken in de supermarkten is het wel te doen. Uiteraard géén bier en wijn kopen daar, geen terrasje pikken en niet veel uit eten gaan.
Bier en wijn hadden we meegenomen uit Holland en met een beetje beleid van mijn kant uit zijn we daar goed mee uitgekomen. We hadden zelfs over maar dit komt omdat wij iets vroeger uit Noorwegen zijn vertrokken dan eigenlijk weer de bedoeling was.

Opvallend deze reis is dat we nauwelijks Nederlandse boten hebben gezien in Noorwegen. Ook apart is: wel wat Duitse boten echter vaak alleen de schipper aan boord. De vrouwen gingen blijkbaar niet mee op reis. We zijn op deze reis, onafhankelijk van elkaar, met twee Duitsers opgetrokken, Jens en Jurgen. Jurgen op weg naar de Lofoten (ook gehaald) en Jens tot Bergen. Vanaf het moment dat ieder zijns weegs ging bleven we elkaar op de hoogte houden via mail/whatsapp over hoe de reis verliep en waar we waren.

Mooie plekjes/pareltjes die er uitsprongen: Kvitsoy, Espevaer, Bakkasund, Hardangerfjord, de Folgefonna-gletsjer, de eilandjes in het Ryfylke gebied bij Stavanger en Blind Leia.

Malheur: in het begin van onze reis hebben we in Egersund de Rondo laten kranen omdat het roer vreemde geluiden gaf. Dit is door André en Jens gerepareerd.
Diesellekkage: de dieseltank sloot niet goed af en met een volle tank en flink onder helling zeilen was er diesel gelekt tot onder ons bed. Balen. André heeft dit kunnen verhelpen.
Bij Dré zijn eerste vistochtje is de handmarifoon te nat geworden, hij kon niet tegen zout water dus einde verhaal.
De vuilwatertank is verstopt geraakt, ook weer opgelost.
De dop van de watervulopening is in Stavanger overboord gegaan. Die zie je nooit meer terug. Gelukkig uiteindelijk in Norderney eentje kunnen lenen van Sonja en Wieke.
De AIS-ontvanger hield er in Hanstholm mee op. Ook vervelend. André heeft hem niet kunnen maken doch dit was alleen maar lastig bij tochten met slecht zicht zoals in mist en ‘s nachts.
Al met al heeft de Rondo zich prima gedragen en zijn dit zaken die eigenlijk tot de normale defecten/reparaties bij langere zeiltochten horen. Gelukkig hebben we verder geen enkele schade opgelopen zowel niet aan de boot als ook niet aan onszelf!

In juli zijn we tien dagen thuis geweest en hebben we kunnen bijpraten met de kinderen en genoten van de kleinkinderen. Wat was het warm in Nederland, heerlijk. En bovendien een fijne onderbreking van onze langdurige afwezigheid.
Eind juli kwamen Sander, Lianne en Kaatje een week meevaren. Dit heeft ons goed gedaan.

Vijf maanden lang verslag maken was leuk, veel werk maar de reacties van jullie deden ons goed. Het was niet altijd eenvoudig om het te versturen, ook de foto’s erbij lukte niet altijd. Dit had te maken met de beperkte beschikbaarheid van Wifi aldaar.
Eenmaal thuis zal ik alles eens nalezen en laat ik er weer een mooi album van maken.

• 22 September 2015 - 22:50

Mieke:

Eindelijk jullie komen thuis. Lamellen weer open bij jullie. Ik ben nu ook al weer 2 weken thuis. Was een mooie reis naar Rusland. We hebben heel wat bij te praten. Zal morgen jullie huis in de gaten houden. Tot snel.
    Mieke.

• 22 September 2015 - 22:50

Mieke:

Mieke.

• 23 September 2015 - 08:10

Frans :

Hallo luitjes,
    Prachtig avontuur tot een goed einde gebracht. Proficiat. Nu weer wennen aan het leven op de wal. Mooi verslag Lies!
    Hartelijke groeten (van tussen de dossiers),
    Frans

• 23 September 2015 - 09:45

Jos Frons:

Mooi dat jullie weer thuis zijn na toch wel een lange reis. Lies complimenten voor je geweldige manier van schrijven. Eerst even weer thuis wennen. Daarna moeten we afspreken om bij te praten.
    Er is genoeg gespreksstof. Groetjes en tot gauw.

Agnes en Jos

• 23 September 2015 - 11:17

Trudy:

We hebben genoten van jullie verslagen Het schrijven op deze boeiende manier zit denk in de familie Lies Charlotte schrijft ook zulke leuke reisverslagen en ik kan zelf ook wel wat leuks op papier zetten We zien elkaar op 4oktober weer op een boot

• 23 September 2015 - 17:05

Peter En Ria:

Hoi Lies en André. Ondanks een gebrek aan reacties van onze kant hebben we jullie op de voet gevolgd. Veel gevoelens, gedachten en ervaringen begrijpen wij als geen ander. We hopen jullie deze winter nog wel een keer zien om verhalen uit te wisselen.

• 23 September 2015 - 18:45

Ria :

Lies, prachtige verslagen gemaakt. Jullie goed kunnen volgen.
    Nu op naar huis, waar het vast feest is met jullie kinderen en kleinkinderen.
    Bedankt voor de reisverslagen.

Groetjes Ria de Olde en Lammert.

• 23 September 2015 - 20:11

Thérèse En Paul.:

Hoi André en Lies,
    Gezond en gelukkig weer thuis na een zeer uitgebreide trip. Wat is met pensioen zijn toch mooi hè Andé. Ook al werd de Noord niet gehaald, uit jullie fantastisch geschreven verhalen beleefden wij dat het toch een mooie reis ondanks matig weer is geweest, waar jullie veel pareltjes hebben beleefd.
    Wij genieten momenteel in Wenen, nog een paar dagen, en binnenkort moeten we, voor de korte trip eind oktober, zeker nog eens even bijpraten.
    Groetjes, en tot binnenkort.
    Thérèse en Paul.

• 23 September 2015 - 21:03

Monique:

ha Lies dank voor he mooie verhalen, lekker kunnen meegenieten zo!! Welkom thuis!

• 23 September 2015 - 21:09

Wilma Lansink:

Hallo Lies en Andre,

Voorlopig dus geen'' Moesjes waar zijn" jullie meer in mijn mailbox.

Bedankt Lies voor de fantastische prachtig geschreven verhalen. Ik vond het erg leuk om jullie te volgen.

Maar ben ook wel beetje blij dat jullie weer gezond en wel terug zijn.

Welkom terug in het mooie Almelooooo.

Tot gauw. Lieve groet Wilma

• 24 September 2015 - 17:58

Bert En Marja:

Ha Andre en Lies.
    Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn.
    We hebben genoten van jullie verhalen. Wat een avontuur.
    Kom maar gauw een keer trimmen/ koffiedrinken. We hebben je wel gemist.
    Groet,
    Marja en Bert