Amsterdam naar Oostende
Door: Lies
Blijf op de hoogte en volg Lies
11 Juni 2024 | België, Oostende
Vertrek vanuit Amsterdam.
Na 6 dagen in Amsterdam gelegen te hebben eindelijk weer het water op. We hebben overigens ons goed vermaakt, de Sixhaven is ons ook goed bevallen, prima voorzieningen. Maar nu een stukje verder. Vandaag eerst naar IJmuiden, ca.16 NM.
De mannen hebben weer een studie gemaakt van windsterktes, richting, getij en als het meezit vertrekken we zondag 10 juni naar Scheveningen. Een klein weergaatje is er, de volgende dag kan het al weer niet. Er komt slecht weer aan. Het vaartochtje naar IJmuiden ging op de motor, we hadden de wind van voren dus het ging niet anders. Gelukkig was de troep van de schroef af en konden we weer een normale snelheid maken. Het sluizen bij IJmuiden ging voorspoedig. Al snel hadden we de lijntjes vast in de haven van IJmuiden.
De volgende dag de Noordzee op naar Scheveningen, 28 NM. De weersverwachting was dat de golven zo'n 1 meter hoog zouden zijn en de wind zou afnemen van 5 naar 4 Beaufort. Dat kwam helaas niet uit, gelukkig had André al een rif in het zeil gezet, dat zeilde iets comfortabeler. Maar de wind trok steeds meer aan in plaats van dat we naar een rustige windkracht 4 gingen. Hoe dichter we bij Scheveningen kwamen hoe heftiger het werd. Flinke golven zeewater kregen we over, zelfs zodanig dat het water in de kuip onder mijn billen doorliep. Getver. Vlak voor de haven hebben we de zeilen geruimd, was nog even een klusje en daarna heb ik via de marifoon VC Scheveningen opgeroepen of we mochten binnenlopen. We waren nog even bang dat de inloop van de haven ook heftig zou worden maar dat viel mee.
Wat heel fijn was dat we van de havenmeester een eigen ligbox kregen toebedeeld en dat hebben we ook voor de Zeline aangevraagd. Zij kwamen achter ons aan. We hoefden niet dubbel te liggen, erg fijn want er kwam slecht weer aan de volgende dag en in een box lig je dat toch beter.
De volgende dag,10 juni, begon erg slecht, regen, regen en veel wind. De voorspelling was dat het later in de middag nog veel erger zou worden, dus wederom een rustdag en de dag erna ook want de golven moeten eerst weer kalmeren. Lekker uitgeslapen en in de loop van de dag een watersportwinkel bezocht, een nieuwe fender gekocht, lekker visje gegeten en naar de supermarkt gelopen. Het was eventjes lekker weer. Maar toen we de supermarkt uitkwamen stromende regen, onweer en er stak veel wind op. Kletsnat terug in de boot aangekomen. We hadden het kunnen weten.
Dinsdag 11 juni
Vandaag ook in Scheveningen blijven liggen, wat hand wasjes gedaan, ik kan de centrifuge van de Zeline gebruiken, zo krijg ik de was sneller droog. De mannen hebben de route voor morgen ingevoerd, lange dag morgen naar Blankenberg, stukje voor stukje komen we verder, en dan morgen toch eindelijk buitenland? Van mij mogen de weersomstandigheden opknappen, ik ben er wel klaar mee, steeds tegenwind, harde wind etc. Maar.... dit steeds bijstellen van je plannen hoort ook bij het zeilen.
12 juni, Scheveningen, Roompot, 48 NM
Om 10.00 uur uitgevaren, flinke golven bij de uitgang van de haven de zee op. dat zette nog wel even door, maar we konden stevig zeilen bij een zuidwestelijke wind. We wisten dat na en paar uur de wind eruit zou gaan, ook was het alweer duidelijk dat we de komende dagen niet Blankenberg uit zouden kunnen varen vanwege.... jawel de stevige bries.
Na overleg tussen de Zeline en de Rondo is besloten af te zwaaien naar de Roompotsluis en aldaar af te meren bij de Roompot haven. Bedoeling is dan om rustig via de Oosterschelde, Veerse meer te varen richting Middelburg, Vlissingen. Langszij af kunnen meren bij de Roompot. Geen havenmeester te bekennen, prima, maar Hans wilde nog een eindje lopen in de avond en kwam tot ontdekking dat hij de poort wel uit kon maar niet meer inkwam. De code die hij van een zeiler had gekregen klopte niet. Hij heeft over de poort heen moeten klimmen om terug bij ons te komen.
13 juni, Roompot naar Vlissingen, 33 NM
De dag begon een beetje vervelend, ik lag nog in bed toen ik vreemde geluiden hoorde in de kajuit. Wat bleek: André had zijn hoofd flink gestoten bij de kajuit ingang. Het bloedde hevig, er zat een flinke jaap bovenop zijn schedel. Maar André zal André niet zijn, ik mocht er niets aandoen, wel een paracetamol aanreiken, verder had hij een flink stuk keukenrol in zijn pet gedaan, petje op en hup niet meer zeuren. In de avond mocht ik het evt. wel een beetje schoonmaken.
Ineens kamen we tot de ontdekking dat het tijd om snel uit te varen, we moesten door de Zeelandbrug, een uur varen ernaartoe . Deze brug draait echter maar eens per uur. Het werd krap maar met de motor op vol vermogen is dit nipt gelukt. We waren 2 minuten te vroeg. Was wel even goed voor de motor want die moet af en toe maar eens flink warm draaien. Eenmaal door de brug konden we zeilen op de Oosterschelde, wel kruisend maar was wel fijn. daarna afwisselend motorzeilen en op de motor door sluizen en bruggen tegen 16:00 uur aangekomen in Vlissingen.
Onderweg kreeg Wilma in de gaten wat er met André was gebeurd, hij liet zijn hoofd zien en ze schrok er erg van maar ook resoluut: zo gauw we vast liggen in Vlissingen kom je bij mij in de boot en ga ik het schoonmaken, geen protest mogelijk, duidelijke taal. Geweldig! En zo is het ook gegaan. Hij kwam bij mij terug met een groot gaas op zijn hoofd. Hans heeft gauw wat foto's gemaakt..
We zijn in Vlissingen blijven liggen tot 17 juni. De eerste dag daar hebben de mannen vooral geklust, ik ben naar het centrum gelopen, half uur heen en half uur terug. Is alleen maar lekker om wat beweging te hebben. Bij het Kruidvat onze huisapotheek weer aangevuld, ververst, pleisters, gaasjes, leukopor. Was wel nodig. De mannen hebben bij ons op de boot de scherpe knop van het luik afgehaald (waar André dus zijn hoofd af en toe flink aan stoot) en ze hebben een veilige oplossing bedacht en gemaakt. Fijn.
De volgende dag hebben André en ik de bus genomen naar Middelburg. Het was een koude winderige dag maar prima om door het stadje te lopen, heel gezellig. Er traden allerlei bandjes op, sfeervol maar te koud om er op een terrasje van te genieten. Middelburg was echt een mooie stad, goed dat we dat bezocht hebben.
Zondag Vaderdag, tja geen kindertekeningen voor André. Wel telefoontjes van zoon en dochter. Altijd leuk. ik heb 's morgens maar weer een wasje gedaan en boodschappen gehaald. Net op tijd terug voor de voetbal, het nederlands elftal speelde zijn eerste EK-wedstrijd, Hans kwam bij ons kijken, biertje, hapje erbij en gewonnen. Natuurlijk ook wat oranje versieringen. Dat hoort erbij..
17 juni, Vlissingen naar Blankenberg, 22 NM
Eindelijk een stukje verder en naar België. Al motor zeilend zijn we er gekomen, heerlijk zuidwaarts gevaren na een periode van (te)veel wind. Morgen een klein stukje verder naar Oostende, in de middag komt er dan wéér slechter weer aan dus op tijd binnen zijn.
18 juni, Blankenberg naar Oostende, 10 NM.
Om acht uur uitgevaren, we wilden naar Oostende omdat we dachten daar nog diesel te kunnen tanken, we kwamen er snel achter dat dat hier niet ging lukken. Verder varen nu was geen optie ivm stroming en weersverwachting. Morgen misschien Frankrijk?
16 Juni 2024 - 08:28
Francien :
Het wordt tijd voor mooi weer!
18 Juni 2024 - 19:29
Monique Van Houten:
Veel plezier Lues en Andre!!
18 Juni 2024 - 20:07
Bert En Marja Muntinga :
Jeetje..wat een verhaal. Gelukkig met goede afloop. Groeten uit Italië waar het 38 gr .wordt. Sturen wel wat warmte naar jullie toe. Bert en Marja
18 Juni 2024 - 20:20
Trudy :
De weer goden zijn jullie niet igoed ghezind maar het word vast wel weer wat beter
18 Juni 2024 - 21:32
Thérèse En Paul:
Mooi verslag, maar rot wat er met André’s hoofd gebeurde. Veel sterkte met zijn herstel. Wij hebben van 5 tot 12 juni in Koudekerke met de caravan gestaan, ook windkracht 7 gehad, niet echt lekker.Wij vinden niet alleen dat er veel en harde wind is, maar de temperatuur is ook belabberd voor deze vakantie tijd. Hopelijk vanaf morgen wind mee en betere temperaturen. Goede vaart!!
Thérèse en Paul.
18 Juni 2024 - 23:18
Bob Nieboer :
Weer een mooi verslag Lies.
Het luik en het hoofd van Andre kwam me bekend voor.
(geen touwtje meer?), maar gelukkig weer goed.
Het golfje in de kuip was van Neptunus, die jullie weer van harte verwelkomde.
Groeten van ons en fijne tocht verder met goeie wind.l
Dineke en Bob