Vertrek vanuit Makkum
Door: Lies
Blijf op de hoogte en volg Lies
02 Juni 2024 | Nederland, Makkum
Op 29 mei zijn we door onze zoon naar de boot in Makkum gebracht, auto wederom volgeladen. De laatste weekjes waren druk met voorbereidingen en vele feestjes. Maar het is gelukt om het huis goed achter te laten. De reis kan beginnen.
Eerst nog een dag in Makkum, alles goed inruimen. André kijkt alvast naar windvoorspellingen, getijden enz. Ziet er allemaal nog niet geweldig uit.
We zijn van plan om samen op te varen met de Zeline (bemanning Hans en Wilma) en zij komen op de eerste juni aan boord in Lelystad, dan moeten zij zich nog op hun boot installeren en daarna ontmoeten we elkaar ergens in Amsterdam of IJmuiden. We hebben alle tijd.
Wij besloten donderdag om de volgende dag uit te varen naar Enkhuizen of Volendam. Als het meezit Volendam omdat het weer er op zaterdag niet goed uitziet. Lange trip maar met de noordenwind moet het lukken. En dat deed het ook. Tot de sluis in Enkhuizen met beide zeilen op en van Enkhuizen naar Volendam alleen op de fok. We gingen als de tierelier. Het is gelukt, de vaarafstand is 41 NM. Mooi resultaat voor de eerste tocht.
We zijn zaterdag en zondag in Volendam blijven liggen, dit in samenspraak met de Zeline, We hebben besloten om maandag 3 juni naar Amsterdam te varen en van daaruit bekijken wanneer de wind ons gunstig lijkt om de Noordzee op te gaan vanuit IJmuiden richting Scheveningen. Voor ons was het naar Amsterdam een klein tochtje: 16 NM, Weinig wind dus wel de zeilen op maar ook de motor erbij. We merkten echter dat de motor wel goed liep maar dat we desondanks toch onze normale kruissnelheid niet konden bereiken. Nee toch, we zijn nog maar net begonnen met de reis. Misschien toch al plukken fonteinkruid aan de kiel of aan de schroef vanaf het Markermeer? Even geprobeerd met achteruitvaren of het loskwam en ja, hij liep daarna wel iets vlotter maar niet enthousiast. We moeten in helder water nog maar eens kijken of er iets in de schroef of aan de kiel zit. En ja, sorry Paul en Ronnie: we bemerkten dat we een dikke blauwe fender zijn verloren. Ooit van jullie gekregen. André had hem net voor vertrek gepoetst.[e-1f62b]
Inmiddels is het dinsdag 4 juni, de bemanning van beide boten niet topfit door verkoudheid oid, wind niet gunstig, kortom besluit: we blijven in de Sixhaven Amsterdam liggen en zien wel. 's Middags zijn André en ik Amsterdam ingelopen, biertje gedronken op de Nieuwmarkt en een hapje gegeten bij de Bird, Thais restaurantje op de Zeedijk. Het smaakt ons weer na een paar dagen kwakkelen.
De volgende dag heb ik een eindje gelopen, boodschappen gedaan en in de boot wat geklungeld. André is met Hans op de fiets naar een watersportwinkel gegaan want er moet natuurlijk wel klusmateriaal zijn om op de boot wat reparaties uit te voeren. Woensdag zijn we met de trein naar Alkmaar gegaan, Lianne heeft ons daar opgehaald en we hebben een dagje Bergen gedaan. In de avond gingen we met de trein terug en hebben Flip meegenomen. Hij wilde nog graag een nachtje bij ons zijn. Wij geen bezwaar natuurlijk.
De volgende dag zijn we met hem naar het science museum Nemo geweest: een heerlijke dag met onze kleinzoon. Lianne heeft 's avonds bij ons gegeten en heeft Flip weer meegenomen. We hebben nu voor de derde keer afscheid genomen en gezegd tot september.
Ook vandaag, vrijdag, in Amsterdam blijven liggen, wat boodschapjes in de stad gedaan, flink eind gewandeld en op zoek naar die ene elektronicawinkel voor een bepaald onderdeeltje en natuurlijk een biertje op een terras genomen. We vermaken ons wel.
Doel is nu morgen of overmorgen naar IJmuiden en dan de volgende dag naar Scheveningen. We houden de weerberichten goed in de gaten want de wind is zeer veranderlijk op de Noordzee.
07 Juni 2024 - 21:35
Mieke:
Lies en Andre , een helefijne reis. Zal jullie met plezier volgen. Mijn reis naar Griekenland was super.⅝
07 Juni 2024 - 21:37
Cora:
Leuk om te volgen [e-1f44d]. Ik hoop voor jullie dat het weer/de wind wat beter wordt
07 Juni 2024 - 21:52
Rita En Hans:
Leuk verhaal Lies, we zullen jullie blijven volgen[e-26f5]️[e-26f5]️
07 Juni 2024 - 22:17
Francien :
Wat leuk dat jullie weer te volgen zijn! De reis is begonnen. Geniet en je ziet wel waar de wind je heen waait ;)
07 Juni 2024 - 22:39
Marijke Moes:
Leuk dat je weer verslagen schrijft !
was zelf ook gisteren in Amsterdam met Carolien , hadden we ook weer afscheid kunnen nemen [e-1f609]
07 Juni 2024 - 23:10
Trudy:
Leuk verslag Lies we genieten ervan en varen zo met jullie mee
07 Juni 2024 - 23:34
Corry En Fred:
Veel plezier tijdens jullie reis. We gaan hem zeker volgen.
08 Juni 2024 - 07:36
Bert En Marja Muntinga :
Andre en Lies een goede reis gewenst. Hartelijke groet vanuit Split!Marja en Bert
08 Juni 2024 - 09:13
Jos En Agnes:
Andre en Lies,
Veel plezier samen op deze reis. Mooi dat we jullie kunnen volgen.
Behouden vaart. Zondag chanty koren festival in Tubbergen zonder de Schellevissen[e-1f622]
Agnes en Jos
08 Juni 2024 - 09:34
Siny:
Hele fijne en goede reis gewenst. Gezond blijven!
08 Juni 2024 - 09:51
Bob Nieboer :
Hoi vertrekkers. Mooi om weer iets te lezen
Benieuwd hoe het verder gaat. We volgen jullie uiteraard.
Goeie vaart verder en groeten.
Bob en Dineke.
08 Juni 2024 - 17:08
Marianne:
Leuk dat je weer schrijft Lies. Veel plezier op jullie reis en we volgen jullie. Liefs J[e-38]M
09 Juni 2024 - 16:39
Thérèse En Paul.:
Hoi Lies en André,
vanaf onze vakantieplaats in Koudekerke met stevige wind een reactie. Mooi dat we jullie kunnen volgen op jullie France reis. Aan de wind zal het hopelijk niet liggen, anders via Zeeland varen. Wij wensen jullie een mooie vaart en horen graag. Na een eerste natte, mindere week hebben we inmiddels veel zonuren en leuke fietstochten en uitstapjes.
Groet, Thérèse en Paul.
09 Juni 2024 - 22:56
Robert En Marjolein:
He hallo, leuk om de verslagen van jullie reis weer te lezen. We zien dat jullie inmiddels in Scheveningen zijn? Mooi zo! We volgen jullie waar we kunnen[e-1f600] en passen goed op jullie huis!
Groetjes Robert en Marjolein
10 Juni 2024 - 21:25
Henk En Ine.:
Hoi lies en Andre,
de reis is begonnen.
Leuk dat je weer een prachtig reisverslag schrijft.
We volgen jullie ook op de Vesselfinder , dus zo blijven we op de hoogte.
Een fijne en goede reis.
Groetjes Henk en Ine.