9 augustus 2010 tot en met 13 augustus 2010 - Reisverslag uit Vlieland, Nederland van Lies - WaarBenJij.nu 9 augustus 2010 tot en met 13 augustus 2010 - Reisverslag uit Vlieland, Nederland van Lies - WaarBenJij.nu

9 augustus 2010 tot en met 13 augustus 2010

Door: Moesjes

Blijf op de hoogte en volg Lies

18 Augustus 2010 | Nederland, Vlieland

9 augustus 2010: Het Kieler Kanaal (Noord-Oostzeekanaal)

Deze ochtend heeft André lekkere broodjes gehaald en om negen uur zijn we vertrokken. We moesten de Kielerfjord oversteken om de sluis naar het kanaal in te gaan. Vanuit de haven in Möltenort konden we de sluis al zien liggen. Net voor ons ging een groot schip de sluis in waardoor de sluis vol was en hadden we dus pech. We hebben wel een uur liggen dobberen voordat we de sluis in konden. Ineens zagen we de Ronja zich bij de wachtende schepen voegde. Dat was al weer een paar dagen geleden dat ze langs voeren. Toen de sluis openging, hebben we ons verbaasd hoeveel boten gingen voordringen. Er kunnen veel schepen in de grote sluizen, dus het is echt asociaal wat ze doen. Toen wij de sluis binnenvoeren zagen we de Ronja al liggen en hadden we een makkie, lekker langszij gegaan bij hen, zodat ik niet van boord hoefde om lijnen te beleggen. Snel Bob gewaarschuwd zodat hij weer aan ons kon vastleggen. De Ronja heeft als thuishaven Hamburg en zij hadden ons al eerder geadviseerd om vooral Hamburg nog aan te doen. Probleem was echter dat we geen zeekaart van dat gebied hadden. De schipper van de Ronja heeft ons zonder meer zijn kaart uitgeleend, als we Hamburg verlieten dan moesten we zijn kaart maar bij de havenmeester achterlaten die hem dan wel weer aan hem zou teruggeven . Wat sympathiek. Na het schutten vaar je zo’n beetje in konvooi het Kielerkanaal op. In tegenstelling met de heenweg waren er nu wel veel grote zeeschepen in het kanaal. Dat maakt de lange motortocht wat leuker, je hebt wat te zien. We hadden besloten om tot Büdelsdorf ( plusminus 20 mijl) te gaan, Bob en ik wilden daar graag nog een keer naartoe. Pal voor Büdelsdorf hebben we getankt. Het Kielerkanaal is zo’n 100 km lang en het is alleen maar op de motor varen. In Büdelsdorf hebben Bob en ik boodschappen gedaan en Bob zou voor ons gaan koken. Heerlijk. Het werd een flinke pan nasi en we hebben ervan gesmuld.
10 augustus: Büdelsdorf naar Brünsbüttel.
Om 8 uur vertrokken naar Brünsbüttel, het eindpunt van het Kielerkanaal. Wederom veel grote zeeschepen. Wat ben je zelf, ondanks een masthoogte van zeventien meter, dan maar klein en nietig. Het is leuk om er naar te kijken. We hadden goed weer, wel jammer dat de buiskap niet naar beneden kon i.v.m. de wind tegen. Ik heb onderweg ook lekker wat zitten lezen. Gezien de weerberichten twijfelden we of we de volgende dag wel naar Hamburg zouden gaan. We besloten om ’s avonds definitief te beslissen. Om kwart over twee afgemeerd in Brünsbüttel en niet veel later kwam de Breezand met Bob ook en kon deze weer bij ons langszij afmeren. ’s Middags nog gewandeld door het dorpje en ’s avonds met ons drieën een lekker hapje gegeten in Brünsbüttel. Na de weerberichten binnengehaald te hebben ’s avonds, hebben we besloten om toch Hamburg nog aan te lopen. De heren wilden dit erg graag en we konden in het centrum van de stad liggen, dus deze kans niet voorbij laten gaan.
11 augustus: Brünsbüttel naar Hamburg
Door de sluis bij Brünsbüttel de Elbe op. We hadden weer geluk, konden in de sluis langszij een ander schip en uiteraard de Breezand weer bij ons aan. Vanaf nu hebben we weer te maken met getij. Dus wordt het behoorlijk plannen en rekenen. We hadden al gehoord dat we in 1 tij naar Hamburg konden komen. Ongeveer 40 mijl te gaan. We hadden op motoren gerekend, maar we hebben bijna het hele traject gezeild. Wat heerlijk toch als de wind redelijk is en je de stroom mee hebt. En een leuke tocht, veel te zien en helemaal toen we het grote havengebied van Hamburg binnenvoeren. De wind viel weg en het laatste stuk moesten we op de motor. Maar er was veel te zien en later werd het ook weer lekker warm ondanks dat we een paar heftige buien kregen waarbij je de boeien nauwelijks kon zien. In de City Sporthaven in het centrum van Hamburg vonden we een plekje naast elkaar. Voor de zekerheid had André wel telefonisch contact met de havenmeester opgenomen met de vraag of er plek was. Maar geen probleem, de drukte is weer een beetje voorbij. Al gauw kregen we door dat het geen rustige haven was. Door het drukke scheepvaartverkeer (lees pontjes, talrijke rondvaartboten) kwam er veel golfslag en deining de haven binnenrollen. Dus stilliggen was er niet bij. De boot lag aan de steiger van links naar rechts te rollen. Je zou er beslist zeeziek van kunnen worden. Na het eten de stad ingewandeld. Op weg/zoek naar de Reeperbahn welke de heren beiden nog kenden van de tijd dat ze nog van beroepswege met grote schepen in Hamburg kwamen. Langs de haven was een grote promenade en één en al gezelligheid. Ook op de Reeperbahn was het gezellig druk, nog steeds warm weer dus veel mensen op terrasjes. We kwamen ook nog op een grote kermis waar ze braadworsten grilden van een enorme lengte. Maar we hadden goed gegeten van te voren, dus de heren zagen er nu maar van af. Zichzelf belovend dat ze morgen zeker zouden terugkomen.
12 augustus: Hamburg
Vandaag een beetje relaxen. Het was geen mooi weer, wat regenachtig. Dus uitslapen, koffiedrinken, lezen. We wilden naar een grote watersportwinkel (AWN) en gezien de miezerige regen besloten we om met de metro te gaan. Ook best leuk en op de bestemming was het nog een eindje wandelen en met de Tom Tom in de hand kwamen we er wel. Een paar uurtjes rondgekeken, we hebben o.a. een nieuwe fender gekocht, die van ons was in Zweden bij de sluis van Mem gescheurd. Op weg naar de metro hebben we bij een onooglijke imbiss “pommes mit wurst” gegeten. Was toch wel lekker. Het hield ook in dat ik het met een lekker gemakkelijke avondmaaltijd kon afdoen. Prima. Het weer was inmiddels opgeknapt en we gingen ’s avonds weer naar de Reeperbahn om daar op een terrasje een lekker pilsje te bestellen en mensen kijken. Wat druk en gezellig. En nog belangrijker, het pilsje(s) was lekker. Lekker lang blijven zitten. Bob en André hadden het steeds over de tijd dat ze hier vroeger waren geweest. De Reeperbahn was toch wel wat veranderd, maar ze waren benieuwd of ze de echte rosse buurt nog terug konden vinden. Dat zou in een zijstraatje zijn, en ja hoor ze konden het vrij gemakkelijk terugvinden. Let wel: voor Bob en André was het 50 respectievelijk 40 jaar geleden dat ze er geweest waren. Om bij de dames te komen was er een schutting geplaatst bij de ingang en bij de uitgang van het straatje. Ik vroeg aan Bob en André: is het wel handig dat ik hier inloop? Beiden waren bevestigend, want ja, alleen daar achter blijven kon daar ook niet. Zo’n fijne buurt was het niet. Dus aan de hand van André met Bob achter ons aan liep ik naar binnen. Je zag de dames achter het raam zitten links en rechts van het straatje. En in het straatje liepen natuurlijk allemaal mannen, zoekend, maar ook toeristen (denk ik ) maar géén vrouwen. Dus, ik maar weer tegen André: ik voel me hier niet op mijn gemak! Ik had het nog niet gezegd, of op niet mis te verstane manier werd aan mij duidelijk gemaakt dat ik niet welkom was. Ik kreeg me toch een waterstraal in mijn gezicht, kledder, kledder nat. André keek verbaasd, want hij voelde spetters. Beiden begrepen we eigenlijk niet wat er aan de hand was. Snel het straatje uit, waar Bob onbedaarlijk lachend achter ons aankwam. Wat bleek, één van de dames achter het raam, was boos omdat ik daar liep en zij had een grote waterpistool met volle kracht op mij gericht en leeggespoten. Daarbij roepend: Raus hier! Ik voelde me even belazerd, maar door de lachbuien van de heren, moest ik er zelf ook wel om lachen. Wat een belevenis. Steeds als ze naar mij keken, schoten ze weer in de lach. Maar terug naar de boot gegaan, want ik had wel droge kleren nodig. Volgens mij lag Bob ’s nachts nog te lachen.
13 augustus 2010: Hamburg
Het was weer warm weer. Eigenlijk hadden we overlegd om met de bus een stadsrondtour te gaan doen. Maar dat zou wel jammer zijn nu met dat warme weer. André had een foldertje van de rondtour met daarin aangegeven de route en we besloten om de tocht met de fiets te gaan doen. We hebben echt een leuk stukje van Hamburg gezien. Het gedeelte met mooie straatjes en met gerenoveerde pakhuizen, het grote meer in de stad waar volop in open bootjes gezeild werd. Ook nog even het centrum van de stad ingelopen. Een leuke dag en heerlijk dat het op de fiets kon. Bob heeft lekker voor ons gekookt en ’s avonds hebben we nog een lange wandeling helemaal langs het water gemaakt. Er waren vele terrasjes, eetgelegenheden en druk. Ik ben blij dat we Hamburg hebben gedaan.

• 18 Augustus 2010 - 20:23

Mieke:

Gelukkig nog een week en de Klencke is weer compleet. Zal voor jullie best weer wennen zijn in je eigen huis. Kijk naar de terugkomst uit. Goede reis voor het laatste stuk.

• 19 Augustus 2010 - 05:45

Dick:

Nog heel veel plezier en er zijn plaatsen waar je je vrouw beter thuis kunt laten. Tot gauw !

• 19 Augustus 2010 - 09:18

Ronny Gadiot:

Tja Lies, je was natuurlijk veel te wulps gekleed.....

• 19 Augustus 2010 - 18:25

Chris:

Schieten op Knelske auf der Reeperbahn...Nu wordt het tijd de terugreis in te zetten.