10, 11 en 12 juni 2010
Door: Moesjes
Blijf op de hoogte en volg Lies
13 Juni 2010 | Denemarken, Kopenhagen
Leo is jarig, dus André en ik stonden al ’s morgens vroeg op onze boot met de Nederlandse vlag in de hand voor hem te zingen. Dit werd zeer gewaardeerd. Deze dag werd het een klein tochtje van 20 mijl omdat Leo toch beslist ’s middags met ons aan de borrel wou. Wij hadden er niets op tegen.
Het was eerst 10 mijl door smalle vaargeulen, waarbij je echt goed de boeien moest blijven volgen, we hadden soms niet veel water onder de kiel over. Uiteraard vergezeld door flinke regenbuien, dus helemaal in het zeilpak. Hoewel de kaarten aangaven dat het soms best een beetje kritiek zou worden, is het toch allemaal gelukt. Soms ontschoot me toch nog een kreet: André kom, hij zakt onder de 2 meter. Maar het is goed gegaan. Eenmaal door de smalle/ondiepe vaargeulen was er zowaar een beetje wind in een redelijke richting zodat we de zeilen konden zetten. Maar helaas, het voorlijk van het grootzeil ging kapot. Een stukje scheurde los. Toch is het André gelukt om het zeil handmatig in de goede positie te krijgen en zo hebben we een half uurtje kunnen zeilen. Daarna draaide de wind weer en voeren we weer recht in de wind.
Aangekomen in Rodvig, hadden we de boot netjes aangelegd tussen 2 palen achter en met de punt aan de kant. Vrij stevig dachten we, een paar uurtjes later bleek dat deéén van de palen gebroken was en aangezien er een harde wind opstak, hebben we de boot maar met met wat hulp van andere boot eigenaren verhaald. Toen alles goed vast lag, was het tijd voor de beloofde borrel, cadeautje meegenomen. We zijn ook maar op de Tai-Pan blijven eten, een uitgaansdorpje was Rodvig niet, en dan smaakt een lekkere nasi met zijn vieren aan boord ook goed.
11 juni 2010 van Rodvig naar Kopenhagen.
Om half negen stonden we klaar om te vertrekken, maar toen we goed over het kademuurtje naar de zee keken, was er geen sprake van weggaan. Er hing een dikke mist en die zou toch eerst moeten optrekken. Om 10 uur was het zover, vergezeld van een dikke regenbui voeren we weg. Windje noord 3, wederom de hele tocht (35 mijl) op de motor gevaren. Steeds regen, miezeren, niet leuk. Eenmaal in de buurt van Kopenhagen kwam er wat afleiding in de vorm van vliegtuigen, we kwamen langs het vliegveld en iedere minuut kwam er een vliegtuig binnen vlak over ons heen. Aangekomen in de Christanshaven (ligplaatsen aan een gracht omringd door pakhuizen) werd het heel moeilijk om een plekje voor 2 boten te vinden. Het lag vol. We kregen nog een kleine aanvaring met een rondvaartboot, die weigerde te wachten of uit te wijken voor ons en wijzelf konden geen kant op. Gelukkig nog een plekje gekregen, de Tai-Pan tegen ons aan. We liggen in centrum Kopenhagen.
12 juni 2010 Kopenhagen
Rustdag hier, het waait heel hard, ook hier in de stad. Géén weer om op zee te zijn maar morgen waarschijnlijk ook niet. Lekker uitgeslapen, is heel belangrijk voor mij. Na het ontbijt de laptop in een boodschappentas en voor het havenkantoor aan een picknicktafel konden we internetverbinding krijgen. Onze boot lag net buiten het bereik . Jammer dat het zo hard waaide en regende, maar goed we konden onze mail weer lezen en het verslag bijwerken. Daarna Kopenhagen verkennen, met een plattegrond in de hand op stap. André was hier al eens geweest met Bob en het was ook leuk om te kijken waar de Libra destijds had gelegen, ook de fontein heb ik gezien waar Bob zijn onfortuinlijke val heeft gemaakt toen deze fontein droog stond. Er stond nu water in de fontein, we hebben wel even een foto ervan gemaakt. Kopenhagen doet ons een beetje denken aan Amsterdam, veel jongelui, grachtjes, rondvaartboten, optredens in de straten. Op een terrasje hebben we van een pilsje genoten, oei wat duur hier.
Aan het eind van de dag hebben we in een Turks restaurant genoten van een een Turks buffet, heel lekker, goed verzorgd. Daarna naar de boot en de voetbalwedstrijd Engeland –USA gezien. Besloten is om zondag ook te blijven liggen, nog steeds een harde koude wind. Morgen naar Tivoli.
13 Juni 2010 - 16:27
Bob:
Moesjes, leuk verslag. Het waait hier ook zo hard, dus morgen pas verder.Groeten, ook aan jullie vrienden.